Hogyan ne?

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: VagyOK rovat >>> Tanácsok bibliaosztáshoz
Alpontok: Kezdőoldal | Hogyan ne? | Tippek, trükkök, javaslatok


De nehéz a bibliaosztás! Ha legalább azt tudnám, milyen csapdát érdemes elkerülnöm? Ehhez próbál segítség lenni ez az alpont.

1. Ne szórólapszerűen osszuk a Bibliát! Ha a Szentírást ajándékozod valakinek, légy tudatában, hogy Isten szava az, amit átadsz. Legyen az Írásnak méltósága, derüljön ki a megajándékozott számára, hogy ez a könyv számodra is fontos, a te életedben is döntő jelentősége van. Mielőtt megajándékozod, alakuljon ki egy személyes kapcsolat, de legalábbis egy hosszabb lélegzetű beszélgetés végén add át neki a könyvet!

2. Ingyen kaptad, ingyen add! Hála Istennek, adományokból lehetőség van Szentírást nyomtatni, így sok ember, aki amúgy nem vásárolná meg magának a Bibliát, hozzájuthat ingyen. Szerintem nem célszerű a frissen megajándékozott emberre rögtön nyomást gyakorolni, hogy most akkor ő is adakozzon erre vagy arra a célra (ennek egyébként is furcsa mellékíze van). Ugyanakkor legyünk vele tisztában, és a megajándékozott elől se titkoljuk el, hogy bár ez a könyv itt és most neki és nekünk ingyen van, valakik viszont sokat tettek érte (a szerzőktől elkezdve a gyertya homályában dolgozó kódexmásolókon át egészen a mai adakozókig és kiadókig), hiszen ez tovább növeli az ajándék értékét!

3. Ne magyarázzuk túl! Nagy a kísértés, hogy az evangélium mellé az ember rögtön bibliakommentárt, katekézist, hitvallási iratokat vagy egyéb "kiegészítő" dokumentációt is csatoljon, hogy a megajándékozottnál rögtön lefuttassa a teljes "megtérési programot". De ha visszagondolunk saját megtérésünkre, láthatjuk, hogy az sem gyorstalpaló volt, bár sok embernél van egy fordulópont a folyamatban, amit "újjászületésnek" vagy "életátadásnak" hívhatunk. A lelki ház, akárcsak Róma, nem egy nap alatt épül fel. Ne ijesszük meg a megajándékozottat túlbuzgóságunkkal, egyelőre annak örüljünk, ha elkezdi érdekelni a Biblia, és tényleg elolvassa!

4. Ne magyarázzuk alul! Másik véglet: ha átadjuk úgy a Bibliát, hogy egy árva szót sem szólunk arról, hogy hogyan és miért jött létre ez a projekt, mi a célja, hogyan kaphat segítséget az olvasáshoz, hová fordulhat a kérdéseivel? Próbáljunk a megajándékozottban némi motivációt kelteni arra, hogy elolvassa a könyvet, és fel merje tenni a kérdéseit!

5. Ne felejtsük el átadni a könyvet! A sok érdekes és élvezetes program során ne feledkezzünk meg arról, hogy a rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy az érdeklődők Bibliát is vigyenek magukkal! Nekem mindig nagy félelmem volt, hogy minden kelléket elviszek, ami a programhoz kell, csak épp a Bibliákat fogom otthon hagyni!

6. Ne erőltessük rá a könyvet az emberekre! Hangsúlyozzuk a program elején egy rövid bevezetőben, hogy az érdeklődők ingyen elvihetik a könyvet, de legyen szabadságuk arra is, hogy ne vigyék el, ha nem akarják! Ha valaki semmi érdeklődést nem mutat a könyv tartalma iránt, ne akarjuk mindenáron rátukmálni!

Személyes eszközök