Újdonságok, aktualitások

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Ezen az oldalon korábbi ajánlókat látsz. Ezek az ötletek most is nagyon jók, függetlenül attól, hogy most épp nem ezeket ajánljuk a címoldalon:))


2006. szeptember

Az elsős alkalom, nyitó alkalom mindig jelentős esemény a diákkör életében. Ekkor több új ember is felbukkanhat, akik közül talán az egyik a jövőben vezető is lesz... De vajon milyen programot érdemes szervezni nekik? Egyáltalán, hogyan hirdessük? Mikre figyeljünk különösen? Mi vonzhatja, vagy épp mi riasztja őket a programban? Miért maradnak meg általában oly kevesen a diákkörben? Mindezekről sok-sok gyakorlati tanácsot találhattok a Diákkörös alkalmak rovat Elsős alkalmak részében.

Sokat gondolkodunk azon, vezetők, hogy hogyan lehetne lelki értelemben minél jobb a diákkörünk? Hogyan kerülhetnének közelebb Istenhez a diákkörösök? Van egy nagyszerű lehetőség, mellyel kevés diákkör él: sok-sok remek keresztény könyv van. Csak épp valahogy rá kellene vezetni a diákkörösöket arra, hogy olvassanak... Ehhez tudni kellene, hogy mit is érdemes ajánlani és hogyan... Az Olvasnivaló rovat Könyv Olvaső Program részében megtaláljátok, hogy miért és hogyan érdemes diákkörös kiskönyvtárat (vagy valami hasonlót) létesíteni, mitől függ a sikere vagy bukása... Ha megbíztok ezzel egy diákköröst, széleskörű útmutatást kap.

Vezetőként sok megbeszélést kell (vagy kellene) tartani ahhoz, hogy haladjanak a dolgok a diákkörben. Legyen az félévtervező megbeszélés, vagy 2 fős "vezetőségi", sok hibát lehet elkövetni. Érdemes kicsit elgondolkodni, hogy hogyan is érdemes felkészülni egy megbeszélésre, hogyan kell vezetni és mit kell utána csinálni. Egy nem (jól) előkészített megbeszélés gyakran dupla annyi ideig is eltarthat, és közel sem olyan eredményes, mint amilyen lehetne egy kis odafigyeléssel, tudatossággal. A V.I.P rovat Tarts megbeszéléseket része minden vezetőhöz szól.

A mekdsz munkatársak kb. 3 éve jelentették meg azt a kézikönyvet, mely a diákköröknek kíván nagy segítséget nyújtani. A mekdsz történetének rövid áttekintésén kívül számtalan fejezetet tartalmaz, legyen az bibliatanulmányozás, imaközösség, vagy evangelizációs módszerek. A teljes kézikönyv (kb. 150 o) fenn van az Ötlettáron a Mekdsz kézikönyv rovatban. Nézd meg!

A nyári tábor szeminárium vezetőinek felajánlottuk, hogy tegyék közzé a szemináriumuk anyagát, ajánljanak kapcsolódó cikkeket, könyveket, honlapokat stb. Néhányan ezt meg is tették.

Személyes eszközök