V.I.P - vezetőknek

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Alrovatok: I have a dream | Képezd magad! | Tarts megbeszéléseket | Vonj be másokat | Istenre hangolva | Csapatépítés, konfliktuskezelés


Vezetőkre szükség van

right Mitől függ az, hogy míg az egyik diákkör a túlélésért küzd, addig a másik egyetemen épp hogy csak elférnek a 40 fős teremben? Vajon mi a "siker titka"? Miért van az, hogy itt jól megy, ott meg nem? Tehetünk egyáltalán valamit azért, hogy jobban menjen?

Az egyik lehetséges válasz szerint végső soron minden Istenen múlik; kizárólag tőle függ, hogy hogyan munkálkodik egy adott diákkörben. A másik válasz épp ellentétes: leginkább rajtunk múlik a siker.

Az igazság feltehetőleg a kettő között van. Bár minden Istenen múlik, ugyanakkor ő embereket bíz meg azzal, hogy vezessenek egy-egy közösséget, diákkört, gyülekezetet. Épp ezért igenis sokat tehet egy jó vezető! (És ugyanakkor egy rossz sok kárt okozhat...) Ez mind a Bibliában, mind pedig a való életben látható: gondolj csak Mózesre, Nehémiásra! Vagy nézz meg egy-egy diákkört: a Közgáz diákkörnek például kb. 8 évvel ezelőtt volt egy olyan időszaka, amikor alig 3 főből állt. Ma 20-40 főből. Az elmúlt 6 év szemtanújaként biztos vagyok benne, hogy nagyon sok múlott a vezetőkön. Jó vezetők nélkül ma nem tartanánk itt... (És persze Isten áldása nélkül sem!:)

Isten vezetőket bíz meg. Vezetőkre szükség van. Szükség van rád a diákkörben.

Sokat tehetsz azért, hogy jobb vezetővé válj!

Isten a vezetés feladatát bízta rád, és ehhez képességeket is adott. A te dolgod, hogy jól sáfárkodj ezekkel. Sok múlik azon, hogy hogyan teszed.

Ez a rovat abban szeretne segíteni, hogy jobb, bölcsebb vezetővé válhass. Korábbi és jelenlegi diákkörös vezetők tapasztalatából összegyűjtöttük azt, amit a leghasznosabbnak gondolunk. Miket találsz (majd) itt?

Már működik:

  • I have a dream: Kellenek a nagy tervek, célok, látások. A diákkör vezetésében elsődleges dolog, hogy legyen egy világos koncepciónk, milyen irányba is szeretnénk menni... merjünk álmodni!
  • Képezd magad!: Ti magatok is tehettek sokat azért, hogy jobb vezetővé váljatok. Vannak könyvek, melyeket el lehet olvasni, vannak olyan tanfolyamokat, melyeken érdemes részt venni...
  • Tarts megbeszéléseket: Hatalmas szükség van a diákkörben a rendszeres megbeszélésekre. Legyenek azok akár 2 fős, hetenkénti "vezetőségi" megbeszélések, vagy adott dolog megszervezésére irányuló alkalmi, 5-6 fős találkozók, vagy akár félévenkénti "össznépi" gyűlések...
  • Vonj be másokat: A diákkör nem egyszemélyes vállalkozás. Nem csak a vezető feladata lehet a szervezés, a programok lebonyolítása, érdemes bevonni minél több embert. Ebben a rovatban jó tippeket találhattok arra, hogyan lehet felosztani a munkát, hogyan lehet megtalálni a megfelelő munkatársakat, illetve hogyan lehet motiválni az embereket.
  • Szervezési alapismeretek: A vezető egyik feladata a szervezés. Persze ebben nem mindenki jó. De ezen lehet változtatni.
  • Istenre hangolva: Igazán jól vezetni csak akkor lehet, ha Istent követjük. Ha nem figyelünk rá, nem ápoljuk a vele való kapcsolatunkat, ha nem kérjük a vezetését, akkor nem leszünk elég bölcsek arra, hogy jó vezetők legyünk.Terveink:

  • "Nem akarok vezető lenni!" (jön): ezt az alpontot bátorításnak szánjuk. Osszuk meg egymással csüggedéseinket és lelkesedésünket is! Írjatok!
  • Diákkörös vezetőkkel történt (jön): ide szeretnénk összegyűjteni élményeiteket, kudarcaitokat, nagy felismeréseiteket. Kérlek, írjatok!


Ne feledd: sokat tehetsz azért, hogy jobb vezetővé válj!

Rovatvezetők

  • Bakó Csaba (csaba.bako kukac freemail.hu)
  • Nagy Zsuzsi (nazsuzs kukac gmail.com)


ui: Ha bármi ötleted, kiegészítésed van a rovathoz, ha valamit hiányolsz, bátran írj!

Személyes eszközök