Cseri Kálmán: Tízparancsolat

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Klavacsbarbi (Vita | Szerkesztései) 2006. november 18., 16:24-kor történt szerkesztése után volt.

A Teremtõ a Tízparancsolattal az emberi együttélést védi és szabályozza. Azért uralkodik akkora káosz a világban, mert képtelenek vagyunk betartani Isten törvényeit. A hívõ ember viszont Jézus Krisztus segítségével, belsõ indíttatásból élhet Isten akarata szerint. Mit jelent mindez a hétköznapi gyakorlatban? - E kérdésre választ keresve magyarázza végig a szerzõ a "tíz igét" számtalan életbõl vett példa segítségével. „Ha kivennénk a Tízparancsolatot és az általa sugallt törvényeket a mindennapi életbõl, az olyan tragédiát okozna, mintha a nagyvárosokban egyszerre kikapcsolnák az közlekedési lámpákat és eltávolítanák a jelzõtáblákat.”

A Tízparancsolat nem önkényes utasítások és tilalmak gyûjteménye: a világmindenség Ura és Teremtõje adta õket a tõle elfordult emberiség életének védelmezésére és szabályozására.

Ám éppen azért uralkodik akkora káosz a világban, mert a bûnös ember képtelen betartani Isten törvényeit. Ez ráébresztheti arra, hogy mindenestõl kegyelemre szorul. Aki tehetetlenségét belátva Jézus Krisztushoz fordul, és Õt életébe fogadja, az attól kezdve nem kívülrõl hangzó elõírásokat próbál teljesíteni, hanem belsõ indítás és erõ segítségével élhet Isten akarata szerint.

Hogy mit jelent mindez a hétköznapi gyakorlatban? – E kérdésre választ keresve magyarázza végig a szerzõ a „tíz igét” a tõle megszokott meleg határozottsággal, sok életbõl vett példa segítségével.

Cseri Kálmán a Budapest-Pasaréti Református Gyülekezet lelkipásztora. Számos könyv, többek között a Tudom kinek hittem, Hogyan ad Isten gyõzelmet, Fürödj meg és megtisztulsz címû mûvek szerzõje. Gary Chapman: Egymásra hangolva – az öt szeretetnyelv a házasságban Ez a könyv Amerika- és Európa-szerte nagy sikert aratott. Feltétlenül nyereség számunkra, hogy magyarul is olvashatóvá vált. Szerzõje – Gary Chapman – a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás alábbhagyása után nem érzi, nem fogja fel, hogy társa szereti õt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerû: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk „szeretet-nyelvét”. A könyvben olvasható esetleírások – de bármelyikünk személyes tapasztalatai is – könnyen meggyõznek arról, hogy a házasságokban oly gyakori kommunikációs zavarok megoldásának a „kulcsa” került birtokunkba ezzel a könyvvel. Nicky Gumbel: Ahogyan élni érdemes Sokan azt gondolják, hogy a Biblia elavult, unalmas és semmi köze a való élethez. „Ez tévedés!” mondja Nicky Gumbel ebben az eleven könyvben, ami kihívást jelent az olvasónak. Nicky bebizonyítja, hogy Pál filippibeliekhez írt levele világos és eroteljes válaszokat ad a huszonegyedik század elso évtizedében élok sok kérdésére és szükségére. "Egy ideje már hiányzik a keresztény irodalmoból egy olyan könyv, ami elmondaná, hogyan éljük pozitívan és örömmel a hívo életet a gyakorlatban. Nicky Gumber betölti ezt a hiányt a Filippi levélrol írt gondos és megkapó tanulmánnyal. Ez a könyv felbecsülhetetlen érték mindazoknak, akik el akarnak indulni a keresztény életben." Josh McDowell: Az vagyok, akinek mások mondanak? "Szeretném, ha mások elfogadnának, de félek a visszautasítástól." "Látszatra kiegyensúlyozott vagyok, de a lelkem mélyén tele vagyok szorongással." "Azt hiszem, vannak értékes adottságaim és képességeim, mégis félek, hogy kudarcot vallok és nevetségessé válok." "A lelki életem beszukült és erotlen" Ha bármelyik fenti állítás igaz rád, akkor ez a könyv segítséget jelenthet számodra abban, hogy legyozd félelmeidet, szorongásodat, önbizalomhiányodat. Megtudhatod belole, hogyan szabadulhatsz meg a téged gátló érzésektol, hatásoktól. A szerzonek, Joch McDowellnek, mindez személyes tapasztalata. Miután évekig küzdött az értéktelenség érzésével és a félelemmel, sikerült javítania rossz énképén, és dinamikus eloadóvá és íróvá vált.

Személyes eszközök