Képek és sablonok

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Klavacsbarbi (Vita | Szerkesztései) 2007. november 24., 12:54-kor történt szerkesztése után volt.

Itt vagy most: Plakátolás, reklám rovat >>> Plakátolás, szórólapozás - kreatívabban
Alpontok: Plakátkészítés - mire figyeljünk? | Kész plakátok | Képek és sablonok | Plakátkészítés technikái | Fénymásolás | Terjesztés


Egy kép felér ezer szóval, tartja a mondás

Megfelelő hátteret és képeket találni a plakátokhoz önmagában is művészet - és nem is olyan egyszerű. Honnan is lehet tehát illusztrációt szerezni? 310px

  • saját fénykép: ez a legegyedibb, teljesen jogtiszta:), de ehhez érzék és idő kell...
  • diákkörös illusztráció: mondjuk az iparművészetin nem nagy gond jól rajzoló diákköröst találni...
  • Word clipartjai: a legtöbb gépen sajnos csak kevés és nem igazán színvonalas ábra és kép van. Azonban ha a Word-ödhoz fel lett telepítve a Microsoft Media Content (ezt pl. a Tiszta szoftver program keretében CD-n megkapod), akkor ott rengeteg jó képet találsz. A jobb oldalt látható képek egytől-egyig onnan származnak. Ezeket simán használhatod. (Ha nincs ilyened, akkor se csüggedj el, ha a Word Beszúrás menü / Kép / Clipart-ot választod, és jobboldalt a "Keresés helye" cellában bepipálhatod, hogy a neten is keressen, akkor a microsoft.hu oldalt is használja. Ott meg fenn vannak ezek a képek. Kulcsszavakra lehet keresni. Ha az egyik szóra nincs találat, próbáld meg egy szinonímáját.)
  • Google képkeresés (szabadon): gyors, millió féle kép közül választhatsz... de sajnos ott vannak a szerzői jogok, így nem ajánljuk... másrészt itt nincs kategóriák szerinti keresés, a szövegkörnyezet alapján következtet a kép tartalmára, sokszor tévesen.
  • netes keresés (szerzői jogok tiszteletben tartásával): mi ezt javasoljuk neked. Pláne, hogy sok olyan oldal van, ahol tematikusan (kulcsszóra) tudsz jó minőségű képeket keresni, ráadásul ami tetszik, szabadon használhatod (egyes esetekben hivatkozással, más esetben anélkül)

Ezen az oldalon tehát abban segítünk, hogy olyan képgyűjteményeket ismertetünk, ahol nagy számú, jogtisztán használható kép között válogathattok, és ahol lehetőség van egyszerű, témák szerinti keresésre is. Néhány oldalról rövid leírást is adunk, hogy könnyebben és gyorsabban eligazodhass rajtuk.

Amennyiben ezeken felül ismersz más jó oldalakat is, akkor szívesen várjuk ötleteidet.

Háttérképek, illusztrációk plakátokhoz (netről, jogtisztán)

  • Morguefile: az oldalon profi és amatőr fotósok képei találhatók, több mint 50e db! Kulcsszavakra kereshetsz, ráadásul hivatkozás nélkül felhasználhatod őket a plakátokhoz. Az oldahoz egy kis kalauzt is készítettünk: Segítség a képkereséshez a Morguefile-on Eddig ennek az oldalnak az apróbetűs részeit néztük át. Így hát ezt bátran ajánljuk.
  • Flickr Creative Commons: a Flickr oldalon rengeteg kép van. Sokkal-sokkal több, mint a Morguefile-on. Ezek egy jó része (csekély 50 millió!) a Creative Commons alá tartozik, vagyis csak korlátozottan védett jogilag. Általában azt kérik, hogy tüntesd fel a kép szerzőjének nevét valahol. Az képkereséshez egy kis segítség.(Ha keresni akarsz, akkor a fenti linken a "See more" linkeket kövesd.) A Flickr előnye, hogy jóval több kép van, így nagyobb az esély, hogy neked tetszőt találsz.

Ez a két link egyébként szerintünk alapvetően elég is (50 millió kép közül csak tudsz választani?:))

Sablon hátterek

  • Ha háttér illusztrációra van szükséged, akkor 20-féle háttér sablonkép közül válogathatsz plakátokhoz, legyen az parti, kirándulás vagy diákkörös program... Töltsd le! Ezeket a Microsoft Publisher programból vettük.


Igés képek, egyebek

Az alábbi képek szerzői jogainak még nem néztünk utána, valószínűleg csak magánhasználatra vannak (hamarosan megnézzük):


Orsi, Katinka, Csaba

Személyes eszközök