Perjési István

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Muranyifruzsi (Vita | Szerkesztései) 2008. április 15., 21:37-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | legfrissebb változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Perjési István baptista teológiát végzett, jelenleg az Agapé gyülekezetek vezető lelkipásztora. Középkorú, nős, több gyermek apja. Kalandos élete során fiatal korában az alkoholizmussal is küszködött. Hívő édesanyja sokáig imádkozott megtéréséért.

A diákkörben a depresszió témakörben tartott előadást a felkérésünk alapján. Fontos kiemelni, hogy a témát nem pszichológiai oldalról közelítette meg, hanem teológiai szempontból. (Ilyen szempontból nem a téma szakértője - de ettől még nagyon jó volt!) A Lukács 5 alapján (halfogás) mondta el gondolatait. Érdekfeszítő előadása kb. 90 percig tartott, végig érdekes és személyes életünkre nézve releváns volt. Lelkes stílusa minket is megragadott. Pozitív személyiség, vidám, humoros. Gondolatai biblikusak, mélyek voltak, az Istenben való őszinte bizalomra ösztönöztek, Isten szeretetére, gondoskodására mutattak rá. Az előadás főbb gondolatai:

- bízzunk Istenben, ne féljünk (hívők Istenben bízhatnak: "az élet mínuszai ne csüggesszenek el minket: egy mínusz már egy fél plusz!:)" - József életében is Isten a rosszat jóra fordította; bízni = előre örülni, mert Isten gondoskodik úgyis

- úgy nézzünk a többi emberre, hogy azt lássuk bennük, akivé válhatnak (mi is sokká válhatunk Isten kezében; gyülekezetükben egy drogos fiatalból missziós pásztor vált)

- a mi életünkből is Isten sokat ki tud hozni (ld. Bírák 3, ahol a sorvadtkezű, lenézett Éhud nagy tettet hajt végre...)

- a bűn, a szégyen elszigetel, a félelem lenyom: forduljunk bizalommal Isten felé, tegyük le Isten kezébe, neki őszintén elmondhatjuk (egy gyülekezeti tagjuk napok óta komoly lázas beteg volt; elmentek imádkozni érte; ekkor az az érzésük támadt, hogy valami bűn nyomja az életét; miután megvallotta, megkönnyebbült,s a láz rögtön el is múlt); ha gond van, menjünk Istenhez

- közösség szerepének fontossága, ne elszigetelten; ha gond van, kérjünk segítséget

- az Istennel való kapcsolat értelmet, életkedvet ad (tolókocsis misszióról mesélt röviden: a megtért tolókocsis emberek új értelmet kaptak, értelmessé vált az életük, gyülekezetben feladatot vállaltak - míg a nem hívő tolókocsisok nem értették, hogy miért ilyen vidámak...)

Tehát az előadás arra próbált rámutatni, hogy Istennel élve életünket van okunk örülni, a félelem nem terhel minket, van értelme az életünknek - ez pedig eléggé árt a depressziónak:))

Az előadó több témában is felkérhető. (Táblát, ppt-t nem használt.) Hiteles, őszinte, diákkörösöknek mindenképp remek előadó. Az előadáson külsősök nem voltak, így nem tudjuk megítélni, hogy nekik mennyire lett volna jó (de várhatóan igen, mert humoros, életből vett példákat, jó dolgokat mondott - annyi, hogy talán nem erre számítottak volna "depresszió" címén).

vissza

Személyes eszközök