Karácsonyi alkalom

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: Diákkörös alkalmak rovat >>> Különleges alkalmak >>> Karácsonyi alkalom

Alpontok: Kezdőoldal | Elsős alkalmak | Karácsonyi alkalom


Karácsonyi alkalom szervezése

Adventi koszorú, adventi naptár, bejgli, betlehemezés, blogok, fórumok, cikkek, fenyőfavásárlás, gyertya, irodalom, karácsonyfa, karácsonyi dalok, zenék, díszek, háttérképek, képernyővédők, jeles napok, képeslapok, karácsonyi csengőhangok mobilra, karácsonyi receptek, karácsonyi vásárok, mézeskalács, mikulás, szaloncukor, dekorációs alapanyagok, ajándékötletek, karácsonyi filmek, fények, karácsonyi programok, utazások, receptek… egy kis ízelítő, az interneten való 5 perces keresgélés eredménye. Íme a kínálat. Jó kis ötletek. Egész jól átfedi a karácsonyt… vagy nem? Hiányzik még valami?

Ahogy látjuk, karácsony címszóval rengeteg ötletet találhatunk, talán ehhez az ünnephez kapcsolódik a leggazdagabb tárház. Miért is vállalkozik ilyesmire az Ötlettár? Talán mert esetleg éppen a lényeg marad ki. Jézus születésének ünneplése … írhatnánk, hogy szeretetben meg csendben, meghittségben, békében, de ez olyan elcsépelt… de talán így: szeretetben, de úgy igazán megélve, és időt szakítva egymásra. A diákkörben is. Ezzel a szándékkal próbáltunk összegyűjteni néhány ötletet, hogyan is lehetne a diákkörös karácsonyt nem pusztán egy programmá tenni a sok közül.

Mindebben segítségünkre voltak azok a diákkörösök, akik a 2007. október 5-7. között, Dunaföldváron megrendezett vezetőképző résztvevői voltak. Tehát itt olvashatjátok ötleteiket, köszönet érte!!! A képeken a résztvevők láthatók, ötletgyűjtés közben, illetve a brainstorming* papíron még kusza eredménye, melyet itt próbálunk rendszerezni: • A Bibliatanulmányozás a diákkörös karácsonyi alkalom egyik kulcsmomentuma. Ettől is más egy diákkörös program, mint bármilyen más karácsonyi alkalom. Lehet a karácsonyi történettel is foglalkozni, de természetesen bármi mással, ami éppen foglalkoztatja a diákkör tagjait. Megkérhetünk egy diákköröst, hogy tartson egy áhítatot, de olvashatjuk a Bibliát kiscsoportban, vagy akár egyéni csendesség keretében is (ez megdöbbentően jó szokott lenni az akkor már elég nagy hajtásban lévő embereknek). Körkérdést is tehetünk fel a résztvevőknek, élménybeszámoló jelleggel: kinek mit jelent a karácsony, milyen helyzetben van éppen most, milyen örömei, nehézségei vannak, stb.
 • Dicsőítés: mindenki javaslata szerint egyöntetűen legyen sok-sok dicsőítés, giárral, fuvolával, bármivel, amink van
 • Egy karácsonyi alkalom kiváló lehetőséget nyújt a közös kézműveskedésre, például gyertyaöntésre, és a barkácsolás eredményei akár ajándékként is felhasználhatók.
 • Több diákkörben szokás ilyenkor egy félévösszegzést is tartani, hiszen általában ez az utolsó diákkörös alkalom a vizsgaidőszak előtt, jó egy kis számadást tartani, megnézni, kinek mi a véleménye az elmúlt félévről, mi volt igazán jó, min lehetne változtatni a jövőben. Egyébként jó, ha a szilászunkat is el tudjuk hívni erre az alkalomra.
 • sok diákkörös a karácsonyi alkalom elengedhetetlen kellékének tartja egymás megajándékozását. Nagyon kedves ötlet, kihúzhatjuk egymás neveit előre (ekkor természetesen még jóval az alkalom előtt), hogy személyes ajándékot tudjunk adni. Akár egy személyes kis verssel is lehet köszönteni a kihúzottat. De akár ott a helyszínen is, ekkor valami univerzálisabbat érdemes kitalálni, a meglepetést ekkor az ajándékozó-ajándékozott párosítás adja.
 • Helyszín: Mindezt meg lehet tartani egy szokásos diákköri alkalom keretében az egyetemen vagy egy kollégiumi szobában, ahol a diákkör egyébként is össze szokott gyűlni, de egyéb különleges ötletek is születtek. Egy nagyon eredeti ötlet alapján az egész alkalom megrendezhető valamelyik diákkörös lakásán, esetleg valakinél, ahol még mondjuk kandalló is van, ez egészen bensőséges, a megszokottól eltérő hangulatot tud varázsolni, így még jobb lehet az elcsendesedés, a közös Bibliaolvasás, dicsőítés. Ez esetben mindenképpen zártkörű ünneplés javasolt, mely nagyon jól össze tudja hozni a diákkör közösségét.
 • De akár nyitottá is tehetjük az alkalmat, össze is kapcsolhatjuk egy evangelizációval, amit hirdethetünk „Hová tűnt Jézuska?” feliratú plakátokkal :) Ez esetben akár a diákkör reklámozása is cél lehet. Készülhetünk karácsonyi színdarabbal, vagy rendezhetünk filmvetítést.
 • Lehet karitatív jellegű karácsonyi alkalmat is tartani, melynek keretében a diákkör tagjai kis ételes csomagocskákat gyártanak, és kiviszik azokat aluljárókba a rászorulóknak. Előtte érdemes összegyűlni imádkozni a nehéz helyzetben lévőkért.
 • Sőt egy ilyen konkrét ötlet meg is fog valósulni az egyik diákkör részéről: ők idén karácsonykor egy idősek otthonába látogatnak el, és adnak egy kedves karácsonyi műsort. Ez nagyon szép ötlet!
 • Igyekezzünk minél több diákköröst bevonni az előkészületekbe, nagyszerű lehetőség az újak bevonására is.


 • Kellékek (a teljesség igénye nélkül):
* gyertya
* esetleg kis fenyőfa feldíszítve
* kézművességhez alapanyagok
* karácsonyi díszek
* süti (lányok), rágcsálnivaló, innivaló (fiúk)
* gitár
* forralt bor – ha pl. diákkörösnél rendezzük meg az alkalmat, akkor simán elkészíthető
* karácsonyi CD és CD-lejátszó
* kisharang

vissza

* brainstorming: "A brainstromingot vagy ötletbörzét akkor alkalmazzuk, amikor kreatív ötletekre van szükség. A csoportösszejövetel speciális formája: kötetlen eszmecsere, amelynek folyamán minden résztvevõ fesztelenül elmondhatja gondolatait, az ésszerűség és a logika nem tartoznak a kívánalmak közé. Az elhangzott javaslatokat bírálat és értékelés nélkül összegyűjtik." (forrás: www.median.hu)

Zsuzsi (nazsuzs kukac gmail pont com)

Személyes eszközök