Pályázatok

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: Evangelizáció | Hátország | Anyagi háttér


Pályázni vagy nem pályázni...?

Mire figyelj?

1. Legelőször érdemes alaposan ÁTOLVASNI a pályázati kiírást! Ez azért fontos, hogy megtudd, pályázhattok-e egyáltalán, s ha igen, akkor mivel, milyen programmal.

a) A legtöbb HÖK/HÖT ír ki minden félévben KULTURÁLIS és SPORT pályázatot. Ilyenkor célszerű valamilyen kulturális programmal (pl. színdarab, tudományos előadás, szakkonferencia, zenetábor) vagy sporteseménnyel (Margitsport, túra) készülni.

b) Ki jogosult a pályázásra? Ez fontos, mert itt derül ki, hogy a Mekdsz mint civil szervezet, maga a diákkör mint egyetemi szervezet, vagy pedig egy konkrét hallgató lesz a pályázat alanya. Általában kell egy vagy két konkrét személy, aki felelős a pályázati anyagért és a pénzért.

c) Elő- vagy utófinanszírozás van? Ez azt jelenti, hogy a pályázatban elnyert összeget előre vagy utólag fizetik ki nektek. Ha utófinanszírozás van (sajnos a legtöbb pályázat így működik), akkor csak olyan kaliberű programmal pályázhattok, amelyre van pénze a diákkörnek, és utólag kapjátok vissza a befektetett pénzt. Fontos még, hogy a pályázatok zöme nem vállalja a teljes költségvetést, csak egy részét (ált. max. 50%-ot fizet). Ezt érdemes figyelembe venni a költségvetés összeállításánál.

d)A legtöbb pályázatnak van valamilyen apropója. Ilyenkor a pályázati anyagban érdemes feltüntetni a Mekdsz azon alapértékeit, amelyek az egyetem, egyetemi szervezet, illetve a kiíró szervezet számára fontosak. Ilyen pl. a Mekdsz a diákok ÖNTEVÉKENY közössége, az hogy ÉLŐ SEJTként van jelen az egyetem szervezetében. Pl. ha a kiírás az egyetem 100 éves fennállása apropójából íratik ki, akkor érdemes hangsúlyozni a Mekdsz történelmi jellegét is (since 1904).

e) Milyen dokumentumok csatolását, milyen adatok feltüntetését kérik? Formai kritériumok!!!!! Very important, mert sok pályázatot formai hibák miatt dobnak vissza. Az irodában beszerezhettek a Mekdsz alapításával kapcsolatos minden okiratot (iroda kukac mekdsz.hu). Állandó mellékletek: a pályázó szervezet bemutatása, projekttervezet (a program vagy eszközigéynlés terve), költségvetés, formanyomtatvány. Páylázattól függően még más dokumentumokat is kérhetnek.

f) Határidők! Meddig lehet leadni a pályázatot (írásban, elektronikus formában/levélben, személyesen?)? Van-e és meddig lehetőség hiánypótlásra? Mi az elszámolás határideje?

g) Mi az elszámolás formája? Kinek/minek a nevére és címére kell kérni a számlákat (egyetem,HÖK, Mekdsz, diákkör, a pályázatért felelős személy?)?

Személyes eszközök