Szövegszerkesztési, nyomdai tanácsok

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: Olvasnivaló rovat >>> Diákkörös évkönyv
Alpontok: Kezdőoldal | Mikor (ne)? | Szövegszerkesztési, nyomdai tanácsok | Szervezési tanácsok | CD-s változat!Tájékozódjunk előzetesen a nyomdánál!

A legfontosabb, hogy előzetesen mindenképp beszéljetek nyomdákkal. Többek között kérdezzétek meg, hogy:

  • milyen formátumban adjátok le,
  • és mire ügyeljetek.


Formátum: Word vagy pdf

A nyomdának leadott formátum lehet Word (doc) is, de a legjobb a pdf. A Word mellett az szól, hogy Word-je gyakorlatilag mindenkinek van, pdf készítője csak keveseknek.

A nyomdák viszont gyakran nem szeretik a doc-ot, mert számítógéptől függően egy-egy Word fájl picit másképp jelenhet meg (pl. egy-egy sor átcsúszhat). Ez ellen viszont könnyen védekezhetünk: minden oldalt Ctrl + Enter lenyomásával zárjuk le. Végül a lenti margót egy centivel lentebb állítjuk. Így garantáltan nem fog semmi átcsúszni. (És ekkor a nyomdának se lesz jogalapja még plusz összeget elkérni az igazításért.)

Ha mégsem fogadják el doc-ban, akkor van egy jobb megoldás, feltéve hogy valakinek van jogtiszta pdf készítője. Ekkor "kinyomtathatjuk" pdf formátumban. Ennek az előnye: minden gépen pontosan ugyanúgy jelenik meg.

Eredetileg azonban mindenképp Word-ben dolgozzunk, hiszen a pdf-et utólag már nem tudjuk módosítani. (Kiadványszerkesztő programmal csak akkor érdemes foglalkoznunk, ha valakinek van jogtiszta példánya, és ért is hozzá.) A Word bőven megfelel, ha ügyes kezek használják.


Word kiadványkészítő tippek

Egy évkönyv elkészítéséhez remek segítséget jelenthet a Word kiadványkészító suli. Ebben gyakorlatilag minden fontosabb szerkesztési tippet megtalálsz.

Ezenkívül érdemes letöltened a közgázos évkönyvet és alaposan megnézned, hogy mit hogyan formáztunk.A margókra különösen oda kell figyelni.)

Személyes eszközök