Egy kis biztatás

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Sebenglori (Vita | Szerkesztései) 2008. március 28., 17:06-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | legfrissebb változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

"Mondom nektek: ha valaki vallást tesz rólam az emberek előtt, az Emberfia is vallást tesz arról az Isten angyalai előtt.” (Lukács 12,8)


Itt vagy most: Evangelizáció rovat >>> Miért evangelizálunk?
Alpontok: Kezdőlap | Az evangelizáció lényege | Egy kis biztatás | Tévhitek | MotivációTartalomjegyzék

Belül minden ember vágyik az Úrral való bennsőséges kapcsolatra!

A leggyorsabban felfelé ívelő karrier, a legnagyobb népszerűség és tisztelet, a legelismertebb bölcsesség, a legtöbb barát - mindenki vágyik ezekre a dolgokra, de senki sem jutott még a Mennybe általuk. A legmagabiztosabb, "legmenőbb" embereknek is szükségük van arra, hogy valaki - akár csak egy-egy pillantással is - bátorítsa őket néha, és alkalomadtán arra, hogy valaki segítsen nekik rájönni arra, miért éreznek űrt a szívükben, legyenek bármilyen sikeresek is. Ki tudja, talán éppen Te leszel ez a valaki!

Ugyanez a fenti felmérés megmutatta azt is, hogy az emberek arra a kérdésre, hogy szerintük tízből hány ember érdekelődik Isten iránt, átlagosan azt válaszolták, hogy hárman. Azaz, legtöbbünk csúnyán alulbecsüli azt, hogy a többieket mennyire érdekli ez a téma. Valószínű ez is közrejátszik tehát abban, hogy kevésbé érezzük fontosnak vagy lehetségesnek, hogy erről a témáról nem hívőkkel beszélgessünk. Mik lehetnek még az indokok, amik miatt húzódozhatunk az evangelizációtól? Félünk attól, hogy nevetségessé válunk, hogy szavaikkal bántani fognak minket, hogy nem elég erős a hitünk, hogy nem fogják érteni, amiről beszélünk? Lássuk ezeket a félelmeket kicsit részletesebben!


Ábrahám kétszer tagadta le a feleségét, Sárát

(H. Kovács Bernát előadása alapján - Köszönjük!)

Tudjátok, néha felteszem magamnak a kérdést, hogy méltó vagyok-e arra a sok jóra, amiben Isten részesít engem. Vajon megütöm azt a mércét, ami ahhoz kell, hogy a hitemről beszélhessek másoknak? Hiszen én is folyton-folyvást bűnbe esek, megbotlok, félek, aggódok... De aztán mindig megértem: ha bánom a bűneimet, megbocsátanak nekem! És bizony nagy példaképeink is megbotlottak néha-néha...

Mózes első könyvében a következőt írja Ábrahámról: "Amint Egyiptomhoz közeledett, így szólt feleségéhez, Sáraihoz: "Jól tudom, hogy szép asszony vagy. Ha az egyiptomiak látnak, azt fogják mondani: Ez a felesége. Engem megölnek, téged életben hagynak. Ezért mondd, hogy a húgom vagy, hogy miattad nekem is jó dolgom legyen és életben maradjak." Amikor Ábrám Egyiptomba ért, az egyiptomiak látták, hogy az asszony nagyon szép. A fáraó udvari főtisztviselői is látták és dicsérték a fáraó előtt. Az asszonyt tehát a fáraó palotájába vitték, Ábrámmal pedig jól bántak miatta. Juhot, szarvasmarhát, szamarat, szolgákat, szolgálólányokat, szamárkancát és tevéket ajándékoztak neki." Csodálatos, hogy Ábrahám, akinek ilyen hatalmas szerepe lett az életünkben - itt bizony ő is megbotlott aggodalmában! (1Móz 12,11-16)

Vagy ott van Dávid története, aki (már királyként) egy házas asszonyt csábított el, majd mikor Betsabé áldott állapotba került, királyi hatalmát kihasználva az asszony férjét csatába küldte, hogy elpusztítsa. (2Sám 11 és 12)

Bűneik alól azonban még ők is, akik megszámlálhatatlan ajándékot kaptak az Úrtól, feloldozást kaptak - és ebben ugyanúgy példák lehetnek előttünk, mint a szent életűek! Nem kell hát félnünk, ha mi is megbotlunk néha, mert ettől még kedvesek vagyunk Istennek, és bármit tegyünk is, Ő munkálkodik rajtunk, és rajtunk keresztül is!

Az egyszerű fordítású Biblia segíthet!

(H. Kovács Bernát előadása alapján - Köszönjük!)

A nem hívőkkel való beszélgetést sokszor korlátozzák nyelvi akadályok. Aki nem hisz, nem tudja, mit jelent az a szó, hogy kegyelem... a bárány vére... fenevad... megszentelődés... odaszánás... Sőt, valljuk be őszintén: néha bizony mi sem tudjuk, mit jelentenek ezek, ha a Bibliában olvassuk őket, vagy a pap szájából hangzanak el.

Sokat segíthet ilyen helyzetben egy egyszerűbb fordítású Biblia, az ezekről való beszélgetés és az Ötlettár honlapjára nemsokára felkerülő Kánaáni - magyar szótár.

Mindenki kapott valamilyen talentumot

Mindannyian különbözőek vagyunk. Nem mindegyikünk ért a szavak csavarásához, az érveléshez, a szép plakátkészítéshez, az énekléshez. Mindegyikünkben azonban, akik újjá születtünk, ott munkálkodik a Szentlélek, akire biztosan számíthatunk, ha az Ő nevében szeretnénk segíteni másoknak. Ne feledjétek, hogy mindannyian kaptunk az Úrtól tehetséget valamihez - így egy eszközünk már biztosan van, amikor szükségünk adódik rá! Ha kérjük, hogy a Szentlélek adja meg nekünk a megfelelő szavakat, akkor meg is kapjuk őket. Ha azután kimondjuk ezeket, akkor a jó szavakat mondtuk ki - akkor is, ha látszólag semmi hatást nem értünk el velük!

Talán Téged is megnyugtat ilyenkor az, ami engem: tudom, hogy az Úr mindig elvégzi, amit eltervezett. Akit megváltásra szánt, az Rá fog találni, akár segítesz Neki ebben, akár nem. Mégis... Az Úr szándéka szerint tevékenykedni, részt venni az Ő tervében nagyon jó érzés :) Közben pedig nem kell félned: az újjászületés annyira nagy dolog, hogy ha ez Isten szándéka valaki más életében, Te úgysem tudod elrontani... De segíthetsz, hogy általad vigye véghez :)

Személyes eszközök