Olvass sokat!

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

(Változatok közti eltérés)
A
A
1. sor: 1. sor:
<font size=1>Itt vagy most: [[V.I.P - vezetőknek|VIP rovat]] / Képezd magad!</font><br>
<font size=1>Itt vagy most: [[V.I.P - vezetőknek|VIP rovat]] / Képezd magad!</font><br>
Alpontok: [[Képezd magad!|Kezdõ]] | [[Olvass sokat!]] | [[Járj el konferenciákra, képzésekre!]] | [[Járj el ide-oda!]] | [[Képezd magad! - Segíts be!]] | [[Képezd magad! - záró|Záró]]
Alpontok: [[Képezd magad!|Kezdõ]] | [[Olvass sokat!]] | [[Járj el konferenciákra, képzésekre!]] | [[Járj el ide-oda!]] | [[Képezd magad! - Segíts be!]] | [[Képezd magad! - záró|Záró]]
 +
----
===Miért jó olvasni?===
===Miért jó olvasni?===

2007. június 27., 12:09 változat

Itt vagy most: VIP rovat / Képezd magad!
Alpontok: Kezdõ | Olvass sokat! | Járj el konferenciákra, képzésekre! | Járj el ide-oda! | Képezd magad! - Segíts be! | Záró


Miért jó olvasni?

Diákköri vezetőként nagyon hasznos néhány - főként vezetésről szóló - könyvet elolvasni. Miért? Azért, mert rengeteget tanulhatunk másoktól. Mások leírt tapasztalatai, meglátásai, bátorítása komoly hatással lehet szolgálatunkra.

Nekem a következő könyvek jelentettek sokat a vezetés és evangelizáció témakörében. Őszintén ajánlom őket! (A sorrend nem jelent értékítéletet, hisz mindegyik kiváló és nagyon hasznos könyv. Viszont annyiban talán mégis számít, hogy ez egy jó olvasási sorrend.) A könyvek könnyen beszerezhetőek, a részleteket lásd a könyvajánlók után!

Mit olvass?

leftHans Finzel: A vezetők 10 leggyakoribb hibája (KIA)

"A legjobb vezetők nem születnek, hanem a rossz példákból tanulva válnak a legjobbakká."

Mi az a 10 dolog, amit a vezetők a leginkább elrontanak? A szerző nagyon gyakorlatiasan mutatja be ezeket a rossz szokásokat és helytelen vezetési módokat. Többek között foglalkozik a vezetés átadásának problémájával, a feladatok szétosztásának fontosságával és módjával, a hatékony kommunikáció nehézségeivel, mások motiválásának buktatóival, stb. (Kb. 150 o)


John White: Vezesd népemet (Harmat)

A szerző az ószövetségi Nehámiás életen keresztül mutatja be a biblikus vezetést. Néhány fejezetcím ízelítőül: - a vezető és az imádkozás - a vezető és a szervezés - a vezető és a munka - a vezető és a külső ellenállás - a vezető és a belső ellenállás - a vezető és a személyes támadások - a vezető és a megújulás - a vezető és a kitartás

(Kb. 150 o)


leftJim Petersen: Evangelizálás, mint életstílus (KIA)

Egy kitűnő könyv az evangelizációról. Vezetőknek abból a szempontból (is) jó, hogy utat mutat ahhoz, hogy milyen szemlélet alapján folytasson a diákkör evangelizációt. (Természetesen a könyv nem csak vezetőknek íródott.)

Tök jó könyv, többet nem írok róla.

(Kb. 200 o)


leftBill Hybels: Légy bátor, és vezess / Mutig führen / Courageous Leadership (Új Remény Alapítvány, Debrecen)

Néhány fejezetcím (tartalmilag): - az álmok szerepe - az álmok megvalósítása - személyes adottságaink felfedezése és fejlesztése - döntések - közösségben Istennel - pihenés, kikapcsolódás

A lelkipásztor szerző mintegy 30 éves tapasztalatát osztja meg velünk.

A Willow Creek-i gyülekezetet csupán tucatnyian alapították az ő vezetésével 30 évvel ezelőtt. A gyülekezet azóta sok-sok ezer tagot számlál. 30 év alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel. Épp ezért alapították meg a Willow Creek Association-t is, melynek célja a gyülekezetek segítése az egész világon: konferenciákat szerveznek, könyveket adnak ki, ...

Érdemes erre a nagyon élő gyülekezetre odafigyelni, sokat tanulhatunk sikereikből és kudarcaikból egyaránt. (Kb. 300 o.)


leftNick Pollard: Evangelism made slightly less difficult (IVP)

Az eddig ajánlott evangelizációról szóló könyvek mind különböznek egymástól. Ez a könnyen érthető angolságú, humoros, remek könyv ismét másképp közelíti meg az evangelizációt. Egy neten talált összefoglalóból idézek.

The book is cleverly divided into four sections: 1. Helping people who don't seem interested; 2. Helping people who want to find out about Jesus; 3. Helping people with difficult questions; 4. Helping people who want to become Christians.

Pollard is working from the simple assumption that people are not all in the same place when it comes to the Christian faith. In a post-Christian era there are honestly people who are not interested in issues of faith in general and Christianity in particular; there are people who know nothing about the person and work of Christ; there are people who are interested, but have so many relevant questions that need to be dealt with before they will even consider becoming a Christian; and there are those who are simply just waiting to be told how to become a Christian. By adopting this approach, Pollard is forcing the reader to recognise that people's views and place in life needs to be respected. We need to recognise the humanity of others and commit ourselves to them irrespective of their views of our faith...

(Kb. 200 o.)


leftRebecca Manley Pippert: Out of the saltshaker (IVP)

Egy újabb kiváló könyv az evangelizációról, természetesen nem csak vezetőknek. Nehéz röviden összefoglalni, ezért nem is teszem. A lényeg: kiváló könyv, olyan, amit tényleg érdemes valamikor elolvasni. Az első, rövidebb, kiadás 20 éve jelent meg. 2000-ben a szerző átdolgozta, kiegészítette.


(Praktikus tanács: ha keresed, ne lepődj meg, ha esetleg más borítóval találod; kb. 300 o., ha lényegesen rövidebb, akkor az a korábbi kiadás, érdemesebb a bővítettet választani; angolsága közepesen nehéz.)


Hol találod meg ezeket a könyveket?

Ezeken kívül természetesen más témájú keresztény könyvet is érdemes kezünkbe venni. Kis túlzással igaz, hogy minél többet olvasunk, annál jobb. Nézzünk be egy keresztény könyvesboltba, és sok jó könyvet fogunk találni! Pár helyen mód van kölcsönzésre is!


Áldott olvasást kívánok!

Kérdésed, véleményed, kiegészítéseidet szívesen veszem!

Csaba

(csaba.bako kukac freemail.hu)

SEGÍTS: Neked milyen könyv jelentett sokat? Miért? Írd meg! Érdemes volt elolvasni az általam ajánlott könyveket? Ha igen, írd meg! (És akkor is, ha esetleg nem.) Egy-két mondat is elég!

TIPP: A Könyv Olvasó Programról hallottál már? (Az Olvasnivaló rovatban található!)

Személyes eszközök