Programszervezés

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gyuraorsi (Vita | Szerkesztései) 2007. szeptember 26., 16:24-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | legfrissebb változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Itt vagy most: VagyOK >>> VagyOK evangélizációs tábor
Alpontok: Vágjunk bele! | Helyszínválasztás | Reklámozás, jelentkezés | Programszervezés | Kiscsoportvezetés | Gyakorlati tanácsok


1. "Programozás"

A tábor programjának összeállítása az egyik legfontosabb feladat, jórészt ezen múlik, hogy milyen lesz az egész hangulata, hogyan érzik majd magukat az emberek. Fontos, hogy az eltervezett programhoz, amennyire csak lehet, tartsuk magunkat, de persze egy egészséges spontaneitás megengedett:-)

Amilyen jellegű tábort szerveztek, természetesen olyan programokból legyen a legtöbb. Ez persze triviálisnak tűnik, de volt már olyan gitártáborunk, ahol alig gitároztunk, mert mindig kitaláltunk valami egyebet, amit persze élveztünk, de hát azért mégis... Pl. gitártábor esetében jó, ha 1-2 nap kivételével minden délelőtt vannak gitárórák, és délután is van lehetőség az egyéni gyakorlásra. Ez átlagosan napi 4-5 óra gitározást jelent. Kirándulást, fürdőzést, láthatatlan színházat, stb. is érdemes beiktatni.

Gitároktatás: A gitártábornak természetesen ez a "lelke". Már jóval a tábor előtt keressünk gitártanárokat, akik lehetnek a diákkör gitározni (kicsit már) tudó tagjai, más diákkörök gitárosai, esetleg valami "hivatalos" gitártanár, ha ismertek ilyet. Jó sok tanárt érdemes keresni, hiszen az a tapasztalatunk, hogy 3-5 fő az egy tanárra jutó ideális "tanulólétszám". Legyenek különböző csoportok, kezdőtől a haladóig, a jelentkezési lapon a jelentkezők bejelölhetik gitártudásukat is, így könnyebb felmérni az igényeket. Egyébként pedig a tábor elején lehet szintfelmérést is tartani, amikor néhány gitártanár meghallgatja a táborlakók gitártudását - egyesével, vizsga jelleggel, nagyon vicces szokott lenni:-) A tanításhoz ajánljuk a Muszty-Dobay-féle Gitáriskolát és a Csalamádét, illetve a MEKDSZ-es énekeskönyvet. A gitártanárok vigyenek póthúrokat és kisollót a körömvágáshoz - mert ugye hosszú körmökkel nem lehet gitározni, lányok, reszkessetek!

A tábor programját mindenképpen jó, ha előre, táblázatos formában rögzítitek, pontos időbeosztással - hogy aztán el lehessen térni tőle ;-). Ezt a programot még a tábor előtt körbe lehet küldeni a jelentkezőknek. A közgázos program így nézett ki:

program 

ez egyébként túl feszítettre sikeredett, nem kell ennyire sűrű, mi sem tudtuk tartani :-)

2. Bevásárlás, étkezés

A reggelit és a vacsorát a legjobb helyben magatoknak készíteni, így a legolcsóbb, és nagyon hangulatos. A tábor előtt érdemes egy nagybevásárlást tartani, de valószínűleg a tábor közben is egy-kétszer el kell menni a legközelebbi hipermarketbe :) Ehhez fontos, hogy legyen mindig olyan ember is a táborban, akinek van kocsija, és megkérhető e nemes feladatra. Hogy mit érdemes venni, arról hamarosan felkerül ide egy lista. Persze kenyeret és tejet lehet venni minden nap a helyi kisboltban, hogy friss legyen. Néha valami egyszerűbb főtt ételt is lehet közösen gyártani vacsorára, pl. virslit, rántottát, tésztát...a közgázos diákkör lány tagjai egyszer bundás kenyérrel várták haza a focizásban igencsak megéhezett férfinépet :) Az előkészítéshez, terítéshez, kenyérkenéshez, majd utána mosogatáshoz nevezzünk ki vagy sorsoljunk naposokat!

3. Indul a mandula!

Ha már mindenki tisztában van a programokkal, és közben gőzerővel folyik a szervezés, mindenki készíti az ujjait egy jó kis gitározásra, akkor lassan elérkezik az ideje annak, hogy megszervezzétek a közös indulást. Kb. egy héttel a tábor kezdete előtt mindenkinek írjatok emailt, hogy hol lesz a közös találkozó, melyik vonattal/busszal megy a csapat, kell-e előre jegyet venni, illetve még egyszer pontosíthatjátok, hogy mit kell hozni, stb.

Néhány szervező lemehet előbb a táborba, átvenni a kulcsot, elrendezni a szükséges dolgokat, beszélni a háziakkal, megállapodni a fizetés módjában, stb.

Amikor megérkeztek a táborba, a lepakolás, kis szusszanás után lehet ismerkedős játékokat játszani, kicsit beszélgetni, gitártudásszintet felmérni. A többit már nem írjuk, innen már megy minden magától...

4. Hogyan "csempésszük be" az evangelizációt a programokba?

  • Kirándulás: A kirándulás kiválóan alkalmas arra, hogy az emberek párosával, néhány fős csoportokban beszélgessenek, jobban megismerjék egymás életét, felfogását, hitét, kötetlen légkörben, a természet szépségét csodálva.
  • Kiscsoportos beszélgetések: Egy ideális kiscsoport létszáma kb. 4-8 fő. Jó, ha két kiscsoportvezető van, mert egymást segíthetik a felkészülésben, tudnak együtt imádkozni, egymástól át tudják venni egymástól a szót, ha az egyik vezető nem tud kijönni a kiscsoport egyik tagjával, akkor hátha a másik, szóval támogatni tudják egymást. Fontos, hogy legyenek hívők és nem hívők is egy csoportban, hogy lehessen ütköztetni a véleményeket, és senki ne érezze azt, hogy hite (vagyis "nem-hite") miatt van diszkriminálva. A kiscsoportos beszélgetéseket tervezhetjük úgy is, hogy az egész tábornak egy témája van, és minden kiscsoport ugyanazt dolgozza fel, illetve rábízhatjuk a kiscsoportvezetőkre is, hogy válasszanak szabadon beszélgetéstémákat. Ilyenkor jó lehet, ha nem csak "klasszikus" bibliatanulmányozás van, mert a nem hívők feszélyezve érezhetik magukat, hogy talán nem tudnak beleszólni. Lehet a Biblia kiindulási pont, hiszen keresztény táborban vagyunk, de ne kizárólag arról szóljon. Érdmes ezért olyan témákat is beiktatni, amelyek nem kifejezetten a Bibliából vannak levezetve, hanem "az élet nagy kérdéseivel" stb. foglalkozik. A vezetők figyeljenek az oldott légkör megteremtésére (játékok, érdeklődő kérdések, poénok, stb.), és arra, hogy ne használjanak „kánaáni nyelvet”, ne utalgassanak összevissza a bibliai igékre, mert ijesztő és tudálékos. Legyen lehetőség a kiscsoportban egymás megismerésére is, ne csak az adott témára szorítkozzon a beszélgetés! A hívő tagok vállalják fel a hitüket, de ne erőltessenek semmit a nem hívőkre!
  • Láthatatlan színház: Ezzel párhuzamosan mindenképpen fusson valami program a várakozóknak, az utána folyó beszélgetések pedig épp attól lehetnek nagyszerűek, hogy táborban vagyunk, nincs meghatározva a program végső időpontja – a közgázos gitártáborban hajnalig folyó viták, kérdésfeltevések voltak a láthatatlan színház után, hatalmas bizonyságtételekkel! A láthatatlan színház megrendezéséhez a Láthatatlan VagyOK rovatban kephattok segítséget.
  • Reggeli áhítatok: Jó közösségformáló eszköz, ha minden napra más-más embert kérünk fel áhítat tartására (akár még a tábor előtt megbeszélhetjük velük), lehet evangelizáló témában, személyes bizonyságtétel, bibliamagyarázat.
  • Éneklés: A dicsőítés a legjobb ráhangolás az áhítatra. Fontos, hogy a tábor előtt gondoskodjunk elég énekesfüzetről, hogy aki nem ismeri a dalokat, az is bekapcsolódhasson, illetve legyen ember, aki vezeti a dicsőítést. Érdemes odafigyelni arra, hogy minenki meg tudja tanulni a dalokat.
  • Spontán beszélgetések: Egy táborban szükségszerűen adódnak spontán beszélgetések, amik kitűnő terepet jelentenek az evangelizáláshoz, hiszen ha valakivel már kialakult egy bizonyos szintű bizalmi viszony, akkor vele természetes módon kerülhet szó hitbeli témákról is. Ezért nagyon fontos, hogy már a tábor előtt gondoljunk arra, hogy igenis lesznek ilyen beszélgetések, és tartsuk szem előtt az 1. Péter 3,15-öt is: „Legyetek készek mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek rejlő reménységet!” Fontos az is, hogy egy-egy ilyen beszélgetés során ne legyünk görcsösek, és ne az legyen a célunk, hogy mindenképpen „megtérítsük” beszélgetőpartnerünket, hanem legyünk természetesek és őszinték, és bízzunk Istenben.
  • Előadó meghívása: A tábor egyik programja az is lehet, hogy előadót hívunk valamilyen témában. Lehet egy jó, nem hívők számára is érthetően beszélő lelkészt, papot hívni, vagy bármilyen keresztény előadót. Az általunk ajánlott előadókról és témákról bővebben olvashatsz az Előadók, témák rovatban.


Ági (ardeoagi kukac gmail.com) és Zsuzsi (nazsuzs kukac gmail.com)

vissza

Személyes eszközök