Közös imádság

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: Diákkörös alkalmak rovat >>> Imaalkalmak
Alpontok: Kezdőoldal | Közös imádság | Imapárok / Imahármasok330px Praktikus tanácsok és ötletek

Már rögtön a félévtervezésnél el lehet dönteni, hogy mennyi és milyen típusú imaalkalom legyen. Érdemes átgondolni, hogy a diákköri alkalmakon hol legyen az imádság helye, és milyen arányban szerepeljen.

A gondolatok összpontosításában, a ráhangolódásban segítség lehet az elején pár dicsőítő ének, esetleg a Bibliából való imádság, zsoltár.

Az, aki vezeti az imádságot, figyeljen az időbeli korlátra: túlzottan ne vegyük igénybe egymás idejét, türelmét, ugyanakkor senki ne érezze úgy, hogy sürgetik.

Nagyobb csoport esetén jobb, ha kisebb csoportokra oszlunk, mert így egyszerre többen imádkozhatnak, szégyenlős emberek gátlásait pedig csökkentheti.

Könnyebb koncentrálni, ha rövidebb egységekre osztjuk az alkalmat (több "imakör"), az egységeket kiegészíthetjük énekkel, a témák sorrendje haladhat a szűkebbtől a szélesebb irányába (pl. először személyes kérések, aztán diákköri témák, végül bel- és külmissziós imakérések) vagy fordítva.

Lehet egy olyan imakör, amikor nem szabad kérni, csak hálát adni (nem is olyan könnyű).

Az imatémákat kis lapokra írhatjuk, és mindenki húz, amit aztán hazavihet, és tovább imádkozhat érte.

Gyakran félünk, hogy senki nem akar imádkozni, a kínossá váló hallgatást inkább gyorsan megtöri az "ügyeletes" imádkozó(k) jól szerkesztett, kötelességtudó imája. Ne ijedjünk meg a csendtől! A közös imádságban nem az a fő, hogy állandóan beszéljen valaki; Isten szereti a csendet, és gyakran fel is használja, hogy tanítson bennünket. Akár olyan imaalkalom is elképzelhető, amikor mindenki magában rendezgeti a dolgait, és hangosan nem hangzik el túl sok szó.

Imádkozzunk-e, ha vannak nem hívők is köztünk? Erre sincs szabály, de fontos előre eldönteni, különben fejetlenség lesz. Bizonyos jellegű programok (pl. filmklub) előtt furcsán nézne ki. Viszont, ha egy barátunk kíváncsiságból eljön a diákköri alkalomra, de nem imádkozunk, talán várja, és csodálkozik a hiányán. Evangélizációs bibliatanulmányozáson meg attól függ, hogy pontosan mire hívtuk a résztvevőket. Próbáljuk magunkat a nem hívő helyzetébe képzelni! Szégyellni nem kell az imádságot, hiszen keresztények vagyunk, de ne kelljen magát becsapva éreznie a vendégünknek.


Egyéb alternatív lehetőségek az imádságra Imareggeli: A mi kultúránkban gyakran imádkozunk étkezéskor, hogy megköszönjük Isten gondoskodását. Az együtt étkezés a közösséget is építi, ezért ehetünk közösen, és az evés idejét felhasználhatjuk imádságra. Talán a reggel a legkevésbé zsúfolt, bár meg kell hozni a korábban kelés áldozatát. Viszont jó a napot testvéri közösségben, imádsággal kezdeni. Az imareggeliket színesíthetjük néhány szimbolikus étellel is: Édes: méz, kókusz, vagy más édes étel, ami az áldást és a jó dolgokat szimbolizálja, amikért hálát adhatunk. Keserű: ecet, ecetes uborka vagy torma, ami a keserű tapasztalatokat és a nehézségeket szimbolizálja. Száraz: száraz keksz víz nélkül, ami a szív szárazságát és a lelki éhséget szimbolizálja. Zöld: friss petrezselyem, ami az új növekedést és a világ olyan területeit szimbolizálja, ahol az evangélium friss erővel növekszik. Közös imaalkalmak más diákkörökkel: Ha együtt imádkozunk más diákkörökkel, akkor ez lehetőséget teremt egymás megismerésére, és közösen hordhatjuk a terheket.

Gyülekezeti tagok, hívő barátok bevonása: Mesélhetünk keresztény barátainknak a MEKDSZ-ről, és megkérhetjük őket, hogy hordozzanak minket imádságban.

Evangélizációhoz kapcsolódó imaalkalmak: Ha a diákkör nagyobb erőpróbára készül (pl. evangélizáció), akkor áldásos külön imaalkalmat szentelni erre, mert bátorítja a tagokat, hogy Isten elé tesszük az eseményeket, megerősödnek abban, hogy fontos hirdetni az evangéliumot, és gondolhatunk az évfolyamtársainkra, ismerőseinkre, akiket meghívtunk.

Imahetek: Az IFES, ill. a MEKDSZ minden évben rendez egy imahetet, amikor más országok diákjaiért, diákszervezeteiért imádkozunk. Akár a hét minden napján is összejöhetünk, esetleg rendezhetünk imadélutánt, imaestét. Kicsit megismerkedünk a választott országokkal, a hálaadásaikkal, kéréseikkel, és könyörgünk értük Istenhez.

Imalánc: A MEKDSZ-táborok előtt részt vehetünk egy folyamatos 48 órás imaláncban úgy, hogy a két nap során vállaljuk, hogy egy órát imádkozunk a táborral kapcsolatos emberekért, dolgokért. Egyetlen láncszem kicsi, de fontos a szerepe, a szemek összekapcsolódva pedig nagyon erősek. Ilyen 1-2 napos imaláncot tarthatunk a diákkörben is fontos megmozdulásokkal kapcsolatban.


vissza

Személyes eszközök