MOST AKTUÁLIS - ötletek a félév ezen időszakára2

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A SOK ÖTLET KÖZÖTT... Itt azokat az ötleteket emeljük ki azokat, amelyek éppen most a legfontosabbak, legaktuálisabbak. Csak keresd meg az aktuális hónapot! Látogass el rendszeresen ide, s látni fogod, hogy mit érdemes elolvasnod. Jó böngészést!


>>TANÉV ELEJE<<


  • Tanácsok elsős alkalmak tartásához: Az elsős alkalom, nyitó alkalom mindig jelentős esemény a diákkör életében. Ekkor több új ember is felbukkanhat, akik közül talán az egyik a jövőben vezető is lesz... De vajon milyen programot érdemes szervezni nekik? Egyáltalán, hogyan hirdessük? Mikre figyeljünk különösen? Mi vonzhatja, vagy épp mi riasztja őket a programban? Miért maradnak meg általában oly kevesen a diákkörben? Mindezekről sok-sok gyakorlati tanácsot találhattok a Diákkörös alkalmak rovat Elsős alkalmak részében.
  • Félévtervezés: diákkörök féléves tematikájából meríthetsz ötleteket, de azt is megtudhatod, hogy mire ügyelj az előadók felkérésekor. A félévtervezés előtt olvasd még át a VIP rovat "célos" részét is.
  • Vonj be másokat: Magányos hősök rendszerint csak az akciófilmekben boldogulnak. A valóságban sokkal inkább nagy hatása van annak, aki bevon másokat, motiválja őket, és együtt valami olyat valósítanak meg, amit egyedül nem lehetett volna. Diákkörben és másutt is sajnos tipikus, hogy max néhány (de gyakran egyetlen) ember végzi el a teendők 80%-át. Ez nagyon nem jó... Már az év elején érdemes átgondolni a kiosztható feladatokat.


>>NOVEMBER, DECEMBER<<


  • Karácsonyi alkalom a diákkörben! A karácsonyi alkalom talán az a diákkörös esemény, amelyhez a legtöbb ötletet találhatjuk magunk körül a díszítést, témákat, programokat illetően. Mégis, sokszor éppen a lényeg az, ami kimarad: Jézus születésének ünneplése. Szeretetben, de úgy igazán megélve... Időt szakítva egymásra - a diákkörben is. A 2007. október 5-7. között megrendezett vezetőképzőn Nagy Zsuzsi és Gulyás Józsi a résztvevő diákkörösök segítségével összegyűjtöttek néhány ötletet arra, hogyan is lehetne a diákkörös karácsonyt nem pusztán egy programmá tenni a sok közül.
  • Szakkonferencia szervezése: A MEKDSZ-ben nagy hagyománya van a szakkonferenciáknak: az orvostanhallgatók már több mint 25 (!) szakkonferenciát szerveztek, és a pedagógusok is tíz felé közelítenek…igaz, a jelen nem ennyire fényes. Milyen mekdsz-es szakkonferenciák voltak eddig? Medikus, Pedagógus, Közgazdász, Természettudós-mérnök (Ter-Mék), Művész. A szakkonferenciák általában három vagy négy naposak. Ősszel jól bevált időpont az október vége, tavasszal pedig a március vége, április eleje. Érdemes időben elkezdeni a szervezést (ha tavasszal szeretnétek, akkor mondjuk novemberben)...


>>FEBRUÁR<<>>NYÁRRA KÉSZÜLVE<<


  • VagyOK evangelizációs tábor: "...mi lehetne alkalmasabb erre, mint egy tábor, amely közösséget formál, ahol egy hétig vagy akár tovább is "össze vannak zárva" a táborlakók, ahol barátságok születhetnek, és ahol kötetlenül, természetesen lehet beszélgetni Istenről? Egy élmény, amely átformáló hatású lehet. (Egyébként e sorok írója is egy hasonló helyen, egy kórustáborban tért meg!)" Érdemes elgondolkodni táborszervezésen, célszerűen már a félév elején, de talán még most sem késő...


Vissza a Kezdőlapra

Személyes eszközök